Beyazlatma Nasıl Yapılıyor?
Beyaz dişlere sahip olabilmek için yapılması gereken ilk şey, günde en az iki defa dişlerimizi fırçalamamız yani ağız temizliğine özen göstermemizdir. Ağız ortamında bulunan besin atıkları, tükürüğümüz içinde bulunan çok sayıda ki bakterilerle birlikte diş yüzeylerine yapışarak bakteri plağı adını verdiğimiz sarı renkli eklentilerle neden olmaktadır. Bu eklentiler fırçalama ile uzaklaştırılmadıklarında gün geçtikçe dişlerin renklerini koyulaştırmaktadır.
Uzun süre dişlerini fırçalamayan kişilerin dişlerindeki sarı-kahverengi lekelenmeler ancak diş hekimlerinin uyguladıkları yöntemlerle giderilebilmektedir. Sonrasında ise ağartma tedavileri uygulanabilmektedir
Renk Bozukluğu Olan Dişler Nasıl Tedavi Edilir?
Renklenmenin nedenin iyi bir sorgulama ile anlaşılması ve ona göre bir tedavi planlaması yapılması gereklidir. Ağız bakımının iyi olmaması nedeniyle dişlerde bakteri plağı birikimine bağlı olarak meydana gelen renklenmeler kolaylıkla giderilebilmektedir.Günde en az iki defa etkin bir şekilde dişlerin fırçalanmasıyla beyaz, parlak ve sağlıklı dişlere sahip olmak mümkündür. Ancak doğuştan dişlerde renk bozukluğu olan kişilerde ise bazı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.Eskiden bu tür dişlerde hemen dişlerin kron kaplanması işlemi uygulanmaktaydı. Ancak teknolojinin gelişimi ve bir çok kimyasal maddeler ve cihazların sayesinde artık kimyasal yöntemlerle dişlerin ağartılması tedavileri çok yaygın olarak uygulanmaktadır.Beyazlatma tedavileri kron kaplama tedavilerine göre hem hasta hem hekim için daha kolay ve basit bir uygulamadır.Ancak bazı durumlarda çok ağır renklenme vakalarında örneğin tetrasiklin kullanımına bağlı yada ağır flor renklenmelerinde beyazlatma tedavilerine ek olarak estetik dolgu maddeleriyle de tedaviler yapılabilmektedir.
Beyazlatma tedavisi herkese yada her dişe uygulanabilinir mi?
· 14 yaşını bitirmiş olmalı
· Hamile yada süt veren annelerde kesinlikle uygulanmamalı
· Diş etleri sağlıklı olmalı ve kök hücreleri açıkta olmamalı
· Dişlerde çürük,kırık,çatlak yada aşınmalı olmamalı
· Hastanın ağız bakımı iyi düzeyde olmalı
· Dişlerde aşırı duyarlılık olmamalı
· Hastada kullandığımız maddelere karşı alerji olmamalı
Beyazlatma tedavilerinin yan etkileri var mı ?
Tedavi yöntemi, doğru hastalar seçildiğinde ve uygulamalar doğru yapıldığında güvenlidir.
Tedavi sonrasında dişlerde tekrar renklenmeler meydana gelebilir mi ?
Dişlerin renginde değişik miktarlarda geriye dönüş görülebilmektedir. Özellikler canlı dişlerde %20-40 vakada az miktarda da olsa görülebilen geri dönüş pekiştirme tedavileri ile önlenebilmektedir.Canlı olmayan dişlerde ise geriye dönüş oranı çok az olup, bu durumda da tedaviler tekrarlanmaktadır.